Kotlin Dersleri #9 - Do - While Döngüsü
Kotlin derslerine do - while döngüsüyle devam ediyoruz.
İngilizce'de yapmak anlamına gelen do ve -iken anlamına gelen while birlikte kullanılarak oluşturulan bu döngü; parametre olarak bir -tıpkı while döngüsü gibi-koşul ifadesi, yani boolean bir değer alır ve bu boolean değer false olsa bile bu döngü en az bir defa çalıştırılır.
Normal while döngüsünde koşul ifadesi döngü başlamadan önce kontrol edilir ve duruma göre çalıştırılırdı. Ancak do - while döngüsünde önce kod bloğu çalıştırılır, ardından koşul ifadesi kontrol edilir ve duruma göre döngü devam eder.
Örnek ile daha anlaşılır olacağını düşünüyorum.
/** * www.emreakcadag.com */ var a = false do { println("En az bir kez çalıştır; a değeri false ise döngünden çık, true ise devam et.") } while (a)
Yukarıda da gördüğümüz üzere, bir boolean değer olana değişkenine false değer atadık.
Normalde while döngüsü kullansaydık hiç çalıştıramayacağımız bir kodu, en az bir defa çalışması için do - while döngüsünü kullandık.
Çalışan program önce do bloğu içerisine gelir burayı çalıştırır ve daha sonra a değişkeni false olduğu için döngüyü tamamlar.
Not: While döngüsünden farkı; koşul ifadesine bakılmaksızın döngünün en az bir defa çalıştırılması ve koşul ifadesinin blok çalıştıktan sonra kontrol edilmesidir.
Do - While döngüsü ile döngüleri burada tamamlıyoruz. Bir sonraki derste görüşmek üzere.
Sorularınızı yorum bölümünden iletebilirsiniz.